About Me

My photo
kota bharu, kelantan, Malaysia
Pengetahuan yang alahkadar ini ingin ku kongsikan bersama semua dan harap menambah pengetahuan dalam bidang ini melalui tunjuk ajar kamu semua .

Monday, February 9, 2009

cara pemasangan umpan hidup (udang)

umpan udang hidup merupakan pilihan utama kaki-kaki pancing untuk memancing ikan tidak kiralah memancing di kawasan air masin atau air tawar.. tapi tahukah anda cara untuk menggunakan umpan udang hidup itu agar ia tidak mudah mati atau tanggal dari mata kail ketika membuat balingan. mungkin perkara ini bukan lagi masalah bagi yang sudah lama dalam hobi memancing ini.. tetapi bagi yang masih baru dalam penggunaan udang hidup ini,, ini merupakan masalah besar kerana umpan tanggal dan tidak mendapat sebarang tangkapan berikutan masalah ini..

sebenarnya kita boleh cangkuk mata kail pada mana-mana badan udang itu asalkan ia tidak mengenai otak atau organ penting udang tersebut.. ada di antara mereka yang mencangkuk pada bahagian ekor udang tersebut,, ini adalah kerana ia lebih keras dari bahagian lain dan udang lebih selesa untuk bergerak di dalam air.. udang juga lebih tahan lama kerana ia masih lagi boleh bergerak dan tidak mengalami kecederaan yang teruk akibat dicangkuk mata kail.tetapi cara ini ada kelemahannya.. ini kerana ikan lebih tertarik pada kilauan merah mata udang tersebut ketika memburu makanan. jadi sering kali kita dapati bahawa kepala udang tercabut di baham ikan ketika memancing.. oleh itu, cara yang lebih efektif untuk mengcangkuk mata kail ialah di bahagian kepala udang tersebut... tetapi kita perlu berhati-hati agar mata kail tidak mengenai bahagian otak atau bahagian penting udang itu yang boleh menyebabkan udang itu mati atau tidak aktif dan tidak menarik perhatian ikan..

cara mencangkuk mata kail di bahagian kepala ialah berbeza mengikut jenis udang.. bagi udang pasir/putih, kita boleh cangkuk di bahagian depan kepala atau tanduk lebarnya.. bagi udang gantung pula tiada tanduk lebar di kepala.. maka kita boleh cangkuk di bahagian depan kepala atau bahagian cengkerang kepala,,, seperti bahagian pipi udang tersebut... tetapi cara ini terdapat kelemahannya... kerana jika tidak berhati-hati, udang itu akan mati kerana otak ditembusi mata kail. seperkara lagi ialah bahagian kepala ini adalah bahagian yang paling lembut.. oleh itu ia mudah tanggal ketika kita membuat balingan atau tersentak... jadi untuk mengatasi masalah ini.. kita tidak perlu menggunakan timah atau batu ladung ketika menggunakan teknik ini..

2 comments:

hafiz said...

cuba anda letak gmbr yg lebih jelas,,, saya nk tau sangat ni... smbil2 nk ajar member dkat rmh cara sangkut umpan ni... ('_')

ketutu said...

saya akan usahakan wahai en hafiz... terimakasih dengan cadangan anda ini