About Me

My photo
kota bharu, kelantan, Malaysia
Pengetahuan yang alahkadar ini ingin ku kongsikan bersama semua dan harap menambah pengetahuan dalam bidang ini melalui tunjuk ajar kamu semua .

Saturday, March 7, 2009

persediaan rapi penting sebelum memancing

memancing bukanlah satu perkara yang mudah... memancing memerlukan segala persiapan yang rapi dari segi peralatan, umpan, masa dan juga tempat untuk memancing... jika tertinggal salah satu daripadanya maka kita tak boleh memancing.. cuba pikir boleh tak jika anda memancing dengan tiadanya peralatan memancing?? tiada umpan?? atau tiada tempat untuk memancing?? hahaha... sudah tentu tak boleh kan?? kan?? kan?? kalau boleh cuba anda bagi bukti kepada saya... saya akan tabik bila terjumpa dengan anda... hahahahaaa

oleh itu anda perlu menyiapkan segala yang perlu sebelum memancing,,, pertama sekali kita perlu tetapkan yang tujuan turun memancing hari ini adalah untuk berburu ikan jenis apa... contohnya jika hendak turun berburu ikan jenis pemburu seperti haruan atau toman, pastikan anda menyediakan umpan dan peralatan untuk memancing haruan dan toman,, jika hendak memburu ikan jenis bersisik jenis lampam atau jelawat maka bawalah umpan yang sesuai dan begitu juga peralatannya..

kedua, pastikan keadaan cuaca sesuai untuk memancing,,, masa yang sesuai untuk memancing tidaklah panting sangat tapi asalkan jangan pada masa hujan lebat sudah... panas sejuk, panas terik, siang atau malam tidaklah menjadi masalah untuk memancing..

tempat untuk memancing juga perlu dititik beratkan.. ini kerana kawasan / persekitaran memainkan peranan penting dalam penyediaan umpan anda,,, di sesetengah tempat, selera ikan tidak sama dengan kawasan anda,, ikan lebih suka makan apa yang ada di sekitarnya,,, contohnya disesetengah tempat, ikan memakan buah atau tumbuhan yang ada di sekeliling nya.. seperti sawit, buah getah, cermai, buah ara dan sebagainya.. jadi anda boleh gunakan alam sekeliling untuk memancing selain dari umpan yang sedia ada seperti cacing, organ ayam dan sebagainya..

dan yang paling penting,,,, pastikan tiada yang tertinggal sebelum memulakan perjalanan.

No comments: