About Me

My photo
kota bharu, kelantan, Malaysia
Pengetahuan yang alahkadar ini ingin ku kongsikan bersama semua dan harap menambah pengetahuan dalam bidang ini melalui tunjuk ajar kamu semua .

Wednesday, December 16, 2009

harga tidak menjamin kualiti

Alatan memacing merupakan sesuatu yang paling utama untuk memancing, kalau tiada alat macam mana nak mancing.. betul tak?? Terdapat pelbagai jenis alatan memancing yang di keluarkan untuk menampung permintaan yang semakin meningkat pada masa kini. dari sekecil mata pancing, tali tangsi, keliki dan hinggalah ke rod pancing. terdapat pelbagai jenama dan model yang di keluarkan mengikut trend zaman dan juga jenis penggunaan alatan pancing itu sendiri. Untuk menentukan kualiti barangn itu, ramai yang hanya bersandarkan harga barangan tersebut. lebih mahal harga maka lebih berkualitilah barang itu.

Yang sebenarnya, harga bukanlah penentu sepenuhnya kualiti sesuatu berang itu. memang tidak dinafikan barangan yang berjenama dan berkualiti itu memang tinggi nilai harganya. akan tetapi kita tidak boleh hanya menilai suatu barang tersebut dengan tinggi atau rendah nilai harganya sahaja. kadang-kadang bukan kualiti yang menentukan harga suatu barangan tersebut tetapi jenama yang menjadikan ianya mahal dan kelihatan lebih bagus dari jenama lain. bagi jenama yang namanya sudah dikenali dan meluas dipasaran. mereka boleh mengenakan harga yang lebih kerana namanya sudah terkenal dan sudah pasti pembeli tidak teragak-agak atau was-was untuk membeli barangan jenamanya. selaian itu barangan yang di import juga boleh menyebabkan harganya mahal kerana terpaksa menanggung kos yang lebih berbanding barangan tempatan seperti kos pengankutan dan cukai.

terdapat beberapa kes dimana kita membeli keliki atau rod berjenama dengan harga yang tinggi tetapi ia tidak memberikan khidmat yang memuaskan dan sudah pasti kita akan berasa hampa dan kecewa. jenama terkenal, harga pun mahal tetapi mengapa tidak memuaskan?? jawapanya biasanya terletak pada model yang di beli. walau setinggi mana terkenal jenama tersebut. tidak semua model yang dikeluarkan sempurna. contohnya keliki berjenama yang digunakan mudah berkarat. ini biasanya bagi keliki yang disalut stainlees steel, jika lapisan nipis salutan stainlees steel itu tanggal maka akan menyebabkan keliki itu berkarat bila terkena air terutama air masin.

contoh kerosan lain pula seperti bahagian-bahagian keliki yang mudah rosak seperti bahagian yang dibuat daripada basi seperti bebola keliki, roda tali dan spring yang digunakan. tidak semua model yang dikeluarkan menggunakan bahan asas yang sama pada bahagian kelikinya. jadi pilihlah dengan teliti bila membeli alatan pancing anda. dan ingatlah barangan yang mural bukan bererti tidak berkualiti dan barangan yang mahal bukan bererti betul-betul berkualiti.

No comments: